Stresszkezelés. A stressz kezelése

Stresszkezelés. A stressz kezelése

Mi a stresszkezelés? A stressz alattomos, láthatatlan, nehezen meghatározható és nagyon könnyen félreismerhető jelenség. Minden tünet esetében a kialakult helyzetet a normális állapothoz viszonyítjuk. Ha lázasak vagyunk, akkor azt a 36,7C°-hoz viszonyítva tudjuk megállapítani, hogy a 38,2C°az már láz. És a stresszel mi a helyzet? Mi a normális stressz mentes állapot? Minél inkább szaporodnak a stresszes, túlhajszolt emberek a környezetünkben, a stressz felismerése annál nehezebb, hiszen hajlamosak vagyunk a nagy számok alapján akár normálisnak is tekinteni egy stresszes állapotot, hiszen viszonyítva környezetünkhöz nem sokban tér el viselkedésünk. Mindannyian élünk meg stresszes helyzeteket, amik különböző módon, eltérő erősséggel és változó ideig nyomja rá hangulatunkra bélyegét. A stressz életünk természetes része, hiszen a stressz nem csak a legújabb korban jelentkezett az emberiség életében. A stressz típusai, a stressz fajtái azonban radikálisan változtak az utóbbi évtizedekben, évszázadokban. Míg távoli őseink legstresszesebb szituációi közé tartozott a menekülés az állatok elől, védekezés a hidegtől, a tűz kialvásának megakadályozása, addig napjaink embere egészen más típusú stresszekkel néz szembe. A munkahely biztonsága, a párkapcsolati nehézségek, az egzisztenciális stresszek és a gyereknevelés egyre nehezebbnek tűnő feladatai sokszor együttesen nehezednek ránk és megoldhatatlannak tűnő tünet együttest alkotnak.

 

A tartós stressz állapotát. Persze több felől halljuk, hogy a stressz jó, hiszen motivál és ébren tartja az abmíciónkat. Sőt! Nem egyszer hallani, hogy többen jól érzik magukat a stresszes helyzetekben, lételemük a stressz, a feszültség és az ebből eredő feszült idegállapot, jobb koncentrációt és kimagaslóbb teljesítményeket is érhetünk el stresszes állapotban. Nem elképzelhetetlen, hogy ez így is van, viszont mint mindennek, ennek is ára van. Méghozzá súlyos ára. A tartós stressz, a stressz állandósulása a mindennapjainkban, az állandó feszültség szervezetünkben, idegrendszerünkben rendellenességeket generál, ami különböző szinteken bár, de a stresszhez szorosan nem kapcsolható tüneteket, tünet együtteseket hoz létre. Tekintettel, hogy a nyugati típusú orvoslás még mindig nagyon távol áll a holisztikus gyógyászattól, tehát még mindig nem tekintik a gyógyítás során a testet egy egységes egésznek, így a különböző tüneteknek megfelelő szakorvos sajnos továbbra is csak a saját területéhez tartozó problémát hajlandó felismerni és azt, mint önálló betegség kezelve próbálja gyógyítani. Legyünk őszinték: kevés sikerrel. Hiszen a tünet, a kialakult betegség kezelése az esetek többségében nem oldja meg az alapvető problémát, kizárólag csak az abból eredeztethető panaszt, tünetet próbálja meg elnyomni, elfedni, ami érdekes módon újra és újra kisebb-nagyobb szünetekkel, de megjelenik ismét életünkben.

 

 A STRESSZ FELISMERÉSE

A stressz és a különböző stresszek okozta tünetek felismerése még az ezzel a területtel foglalkozó szakemberek számára is nehéz feladat. Legelső lépcsőben azonban a mi feladatunk –az egyén feladata- lenne a stressz kártékony hatásának felismerése, elismerése annak, hogy életünkben a stressz a szervezetünk és a mentális tűrőképességünk határain már túllép és nem csak feszültségként jelentkezik, hanem határozott tüneteket is produkál (kimerültség, álmatlanság, alvászavar, ingerlékenység, stb). A stressz felismerése tehát mindenki számára nehéz feladat, a kineziológiai oldások, beszélgetések azonban éppen arra alkalmasak, hogy közös munkával feltárásra kerüljenek az ilyen és hasonló jellegű problémák gyökerei. A túlzott mértékű stressznek azonban nincs mértékegysége, hiszen mindenkinél más az a küszöb, ahol a stressz pánikba csap át, ahol a stressz állandósul és már zavarja mindennapi egészséges rutinunkat. A stressz felismerése tehát nem könnyű feladat és talán még ennél is nehezebb feladatnak tűnik az, hogy melyik az a pont, hol van az a határ, amikor már nem vagyunk képesek úrrá lenni és megfelelő mértékben kezelni a mindennapi stresszeket -és külső segítséghez kell fordulnunk. Első lépcsőben természetes, hogy mindenki szeretné magában megoldani az ilyen jellegű problémát, sőt ameddig lehetséges még közvetlen környezete elől is igyekszik titkolni, hogy a feszült és stresszes állapot már a mindennapok része. Természetes esetben a legkézenfekvőbb segítség a családunk lenne: párunk, szüleink esetleg közeli barátaink. Az esetek nagyon kis százalékában kerül azonban sor arra, hogy a stressz kezelése családon belül megoldásra kerül, hiszen egy részről nem szívesen vonjuk be családtagjainkat életünk eme kellemetlen területére, más részről sajnos családtagjaink is a legtöbb esetben kisebb-nagyobb mértékben a stressz, a szorongás és a mindennapi harcok áldozatai.

 

ALTERNATÍV STRESSZKEZELÉS KONTRA...

Az alternatív stressz kezelés Magyarországon csak az utóbbi években terjedt el jelentős mértékben és most már érdemes megszoknunk, hogy idegrendszeri problémákkal, stresszkezeléssel, pánikbetegségekkel és egyéb lelki eredetű problémákkal nem csak a pszichológusokhoz lehet fordulni, hanem számtalan alternatív megoldás, alternatív gyógymód létezik a tünetek kezelésére, oldására vagy enyhítésére. Az "alternatív gyógymód" azonban Magyarországon -mint megannyi más dolog- egy kicsit pejoratív jelentést kapott, az emberek egy része még mindig varázspálcával hadonászó vagy wudu-jeleket rajzolgató díszes ruhákba öltözött sámánokra gondol a fogalom hallatán. Az igazi alternatív gyógyászatnak azonban éppen az a legnagyobb előnye, hogy -mint a kineziológia is- nem próbál meg meggyógyítani, nem ír fel orvosságot, nem határozza meg, hogy mi a probléma. Ellenkezőleg: a kineziológia csak segít. Segít megtalálni bennünk azokat az információkat, élményeket és történéseket, amik a múltban úgynevezett blokkpont kialakulásához vezettek a szervezetben. A kineziológia, tehát nem közöl, nem diagnosztizál, hanem rávezet, megmutatja az utat, segít felkutatni és feltárni a problémás területeket. A gyógyulás tehát bennünk van, a stressz kezelése is csak nekünk sikerülhet megfelelő mértékben -a hangulatjavító, nyugtató és antidepresszás szerek hamis hatásait most ne vegyük ide- a jó kineziológus szakember csak terel, irányít minket a megfelelő irányba. A jó kineziológus tehát nem a stresszt igyekszik megszűntetni, hanem segít megkeresni a forrást, segít abban, hogy szembenézzünk olyan dolgokkal, élményekkel vagy megtapasztalásokkal is, amelyekkel -bár tudat alatt, de- nem szívesen szeretnénk szembe nézni.

 

A STRESSZ VALÓDI KEZELÉSE

Az ilyen kineziológiai oldások, stresszoldások során a blokkpont megtalálása és az abból generálódó feszültség megmutatása már jelentős enyhülést hozhat; a problémás területek végigbeszélése, kellő mértékű feltárása és rendezése pedig hosszú távú és megbízható nyugalmat, kiegyensúlyozottságot hozhat. Természetesen számtalan kecsegtető ígéretet kínáló stresszoldás irányzat van, sőt az utóbbi időben a stresszkezelő tréningek is megszaporodtak hazánkban. Ezek a tréningek nagyon hasznosak és segítők tudnak lenni, azonban a múlt történéseire és az azokból eredő feszültségekre nem minden esetben nyújtanak hatékony megoldást. A "félek a repüléstől-ne féljen vagy a mi lesz ha elveszítem a munkámat - nem veszíti el" típusú párbeszédek persze egy ideig önbizalmat adhatnak, felerősíthetnek, de a tapasztalatok szerint csak nagyon kis százalékban vezetnek tartós egyensúlyi állapothoz. Az öngyógyításra buzdítás, az egyén felelőssége a gyógyulásban és az "én meg tudom oldani a problémáimat" hozzáállás természetesen megáll a lábán. Sajnos csak egy darabig. A lelki eredetű problémák, a stresszes állapot, a szorongás és a mindennapi félelem leküzdése sokunk elé -mint idővel kiderül- leküzdhetetlen akadályt gördít. A stressz és a többi hasonló eredetű állapot egy dologban nagyon hasonlít a betegségekhez (és csak ebben az egy dologban!): minél később ismerjük fel, minél később kérünk segítséget, annál nehezebb és hosszabb lesz az az időszak, amíg a kívánt és élhető állapotot újra elérjük. Alapvetően mindannyian stresszesek vagyunk és ez így rendjén is lenne. Alapvetően mindannyian öregszünk is. Van aki ezeket az állapotokat, állapot változásokat könnyebben kezeli van aki kevésbé könnyen. Nem vagyunk egyformák és nincs egységes recept. Csak az "Én" van. Az egyszeri és megismételhetetlen "Én", akihez hasonló nincs még egy a Földön, aki számtalan tulajdonságban és értékben tér el mindenki mástól. Csak az "Én" van tehát, az az egy bizonyos csodálatos "Én", aki külön törődést, külön bánásmódot érdemel és akire nem érdemes ugyanazt a sablont húzni, mint mindenki másra, mert ő nem mindenki más.

 

A kezelés, a stresszkezelés nem a stressz elfedése. A stresszoldás és a különböző stresszek oldása egy tünet mentes, stresszmentes állapot ...

Kineziológiai oldás Budapesten

Az Újlipótvárosban, közel a belvároshoz, a lüktetéshez, mégis egy olyan helyen, amit az ott lakók "falunak" hívnak, a Tátra utca 24. alatti kis üzlethelységben rendeztem be a "Vetyengőt", ahol néhány órára ki tudod magad szakítani a mindennapi pörgésből, ahol csak TE vagy a középpontban, ahol tényleg fontos, hogy Te hogyan érzed magad.

Budapest nagyváros, ennél fogva gombamód szaporodnak az életmód centrumok, wellnes központok, kozmetikák, fodrászatok. Mind a kedves Látogató "jobb létét" tűzte ki céljául. Legtöbbjük gyors változást ígér, ahol csak a "külső" segítők munkája adja  a vágyott jó érzést. Ha eljössz Hozzám, egy meghitt, csendes kis helyen találod magad. Nincs masszázsfotel, és uborkapakolás, és sajnos nem tudok "instant" boldogságcseppeket adni a gyors javuláshoz.

Viszont van egy kényelmes székem, amiben ellazulhatsz, meg tudlak kínálni egy finom teával, és gyertyafény mellett, a kineziológia csodálatos módszerének segítségével el tudunk indulni egy önismereti fejlődési úton, ahol leginkább a TE befektetett munkád és energiád lesz a siker kulcsa. Ezekben az órákban egészen biztosan Te vagy a főszereplő, és nagyon is aktív részese a munkánknak.

blokkpont oldás

kérj időpontot!

blokkpont@gmail.com

info@kineziologia-stresszoldas.hu

A kineziológia egy alternatív, holisztikus módszer, amely érzelmi stresszek oldásával energetikai egyensúlyt hoz létre a testben, ezzel aktivizálja az öngyógyító mechanizmust.

A kineziológia alternatív és komplementer jellegű, pedagógiai és pszichológiai elemeket is tartalmazó készség-, képesség-, és személyiségfejlesztõ prevenciós jellegû holisztikus módszer. A kineziológus tanácsadó segíti Ügyfelét életmódja, életvitele, életszemlélete megújításában, testi-lelki-érzelmi egészsége megõrzésében, a betegségek megelõzésében és gyógyításában, az öngyógyítás folyamatában, a betegség mögött álló problémák feltárásában, a rehabilitációban, személyiségfejlõdésében, a minõségileg jobb élet elérésében. Ennek érdekében kineziológiai módszerei melletti, mentálhigiénés, pedagógiai, szociológiai, pszichológiai módszereket alkalmaz. A kineziológia - mint holisztikus egészségügyi rendszer - az önbizalom, az öngyógyítás, önfejlesztés lehetõségét, eszközeit adja kezünkbe, s emellett hatékonyan befolyásolja testünk energia-áramlását, s egyre nagyobb teret hódit a lelki egészség helyreállitásában.

A Transzgenerációs Epigenetikus Kineziológia©® (TEK©®) egy olyan speciális kineziológiai rendszer, mely nem csak azt vizsgálja, hogy a testünk energetikai rendszérében hol történt az elakadás, hanem négy idõsíkban - jelenben, - korregresszióban, - generációban, - és egyéb dimenziókban azt is, hogy mikor történt az adott blokk. Így gyakorlatilag a legteljesebb kezelési lehetõséget biztosítja az Ügyfél számára. tovább olvasom

Kineziológia